KONTINUITET TRADICIJE DOVA U OLOVU: OD KURBAN-KAMENA DO ŠEHIDSKOG MEZARJA U SOLUNU - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-523-744(497.6 Olovo) Na području Olova do današnjih dana održala se tradicija dova na određenim mjestima važnim za lokalnu muslimansku zajednicu. Tradicionalne olovske dove uz obrednu imaju izrazitu društvenu ulogu i značaj, tako da je svako muslimansko mjesto koje se protokom vremena dovoljno razvijalo, izgradnjom mesdžida ili džamije željelo imati svoju dovu. S tim u vezi, novoformirane dove datumski su se obično vezale za dan otvaranja džamije ili, kao što je to slučaj Šehidske dove u Solunu, za dan ukopa prvog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u šehidsko mezarje. Autor u ovom radu, na osnovu terenskih istraživanja i objavljene građe, predstavlja tradicionalne olovske dove koje su se održavale do Agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) i novoformirane dove, čime se potvrđuje kontinuitet ovog vjerskog fenomena na području Olova.