STRAH I LJUTNJA – PRIMARNE EMOCIJE U KUR’ANSKOM KAZIVANJU O MUSAU, A.S. - Mašić, Elmir (Novi Muallim, 2022)
UDK: 28-23 Musa, a.s., je najzastupljeniji ljudski lik u Kurʼanu. On je Allahov poslanik i nacionalni vođa Izraelćana. Kurʼan ga opisuje posve stvarno i realno, kao čovjeka koji strahuje, negoduje, prigovara, ponaša se agresivno, ljuti se i kaje. Strah i srdžba spadaju u primarne ljudske emocije te ih nerijetko susrećemo u sekvencama života Musaa, a.s., koje obrađuje Kur'an. Teška i neizvjesna sudbina njegovog naroda, pa tako i njega samoga, glavni je uzrok stalnog straha i ljutnje kod Musaa, a.s. Njega je strah prvog susreta s Allahom, dž.š. (strah od nepoznatog), strah ga je zmije te Faraona i njegove svite. Ljutnju pokazuje prema robu Božijem (Hidru), svome bratu Harunu, a.s., pločama na kojima je bilo Allahovo, dž.š., uputstvo te prema čovjeku kojeg ubija. Ipak, Musa, a.s., nakon počinjene greške uvijek se kaje i vraća Allahu, dž.š.