UČENJE TEKBIRA POSLIJE KRATKIH KURꞌANSKIH SURA U PRAKSI SEDAM KIRA’ETSKIH IMAMA – VJERODOSTOJNOST BOŠNJAČKE KIRA’ETSKE TRADICIJE - Rahman, Alija (Novi Muallim, 2022)
UDK: 28-23 Praksa donošenja tekbira pri završecima kratkih kur'anskih sura ima status sunneta. Od sedam kira'etskih imama, ova praksa se osobito pripisuje El-Bezziju i Kunbulu te se zbog toga u literaturi oslovljava kao praksa mekanskih kiraꞌetskih učitelja, preciznije kira'etskog imama Ibn Kesira i njegovih ravija. Nekoliko je hadiskih predaja kojima se argumentira donošenje tekbira, a pouzdanom je ocijenjena ona koja seže preko El-Bazzija, ujedno i najpoznatijeg zagovornika ove prakse. Imam Eš-Šatibi je u El-Hirzu posvetio značajnu pažnju ovoj tematskoj cjelini oslovljavajući zasebno poglavlje kao Bab et-tekbir. Detaljna analiza ovog poglavlja će nam ponuditi uvid u inspirativan govor Eš-Šatibija o vrijednosti zikrullaha općenito, a učenja Kur'ana posebno, potvrdit će i autentičnost prakse učenja tekbira poslije kratkih kur'anskih sura, ali i vjerodostojnost osobite bošnjačke kira'etske tradicije vezane za navedenu tematiku.