ULEMA JEVREJSKOG NARODA: (ʻULAMᾹʼU BANĪ ISRᾹʼĪL – عُلَمَاءُ بَنيِ إِسْرَايِلَ) - Karić, Enes (Novi Muallim, 2022)
UDK: 28-23-254 Kurʼān oslovljava riječ ʻulamāʼ (عُلَمَاءُ) samo u dva maha, jednom u sūri Pjesnici/Aš-Šuʻarā (26:197), gdje se spominje ʻulamaʼ banī Isrāʼīl ili “znalci, ulema jevrejskog naroda“, a drugi put u sūri Stvoritelj/Fāṭir (35:28), gdje se riječ ʻulamāʼ (عُلَمَاءُ) spominje općenito, kao “znalci [čovječanstva] koji se istinski boje Boga“. Ovaj esej bavi se sintagmom ʻulamaʼ banī isrāʼīl (“znalci, ulema jevrejskog naroda“) kroz neke komentare i prijevode Kurʼāna.