GRAĐANSKOPRAVNI PROPISI KUR’ANA I PRAVO BOSNE I HERCEGOVINE - Poljić, Adis (Novi Muallim, 2022)
UDK 348. 97:340(497.6) U radu je ukazano na sličnosti koje postoje u pogledu pravnih propisa Kur’ana i pravnog sistema Bosne i Hercegovine, odnosno entitetskih propisa s obzirom da su obrađene grane prava u nadležnosti entiteta Bosne i Hercegovine. Predmet rada su građanskopravni propisi, te je ukazano na sličnosti koje postoje u nasljednom, porodičnom, obligacionom i građanskom procesnom pravu, s tim da je u okviru građanskog procesnog prava obrađen parnični postupak. Kur’anski propisi sa kojim je izvršeno poređenje u određenim slučajevima jasno ukazuju da se radi o normiranju određenih situacija, dok se iz drugih posredno utvrđuje da su pravni propisi. Primjer drugih odnosi se na parnični postupak kada se iz konkretnog slučaja, odlučivanja Davuda a. s. o zahtjevima parničara, zaključuje da se ukazuje na način postupanja. Posebne sličnosti u okviru nasljednog prava ogledaju se u osnovima za nasljeđivanje, prioritetu testamenta u odnosu na zakon i nedozvoljenosti ugovora o nasljeđivanju. U okviru porodičnog prava zanimljivo je da je bračna smetnja krvno srodstvo šire normirana u našem pravu, dok su osnovna načela obligacionog prava i parničnog postupka zajednička za oba pravna sistema. Kod naknade nematerijalne štete zbog ubistva, Kur’an predviđa dvostruku naknadu štete za štetnika, s tim da je osnovni oblik nematerijalne štete identičan.