VEZE BOŠNJAKA S MUSLIMANSKIM SVIJETOM U MEĐURATNOM PERIODU: PREGLED BOSANSKOHERCEGOVAČKE ŠTAMPE - Karčić, Hikmet; Bećar, Amina (Novi Muallim, 2022)
UDK: 321.1(497.6=163.43):28(53) U ovom radu izvršen je pregled bosanskohercegovačke štampe u periodu između dva svjetska rata s ciljem ukazivanja na relacije koje su Bošnjaci imali s ostatkom muslimanskog svijeta. Porastom intenziteta tih veza i promjenom njihovih uzroka, veze Bošnjaka s muslimanskim svijetom poprimale su sve veći značaj za ovdašnje stanovništvo, što se ogleda u njihovom tematiziranju kroz štampu i djela domaćih autora. Kvalitet i stil života modifikovani su shodno postojećim prilikama u Bosni i Hercegovni između dva svjetska rata, a da su Bošnjaci postajali sve značajnije figure na javnoj sceni dokazuje njihovo delegiranje na kongresima, težnja napretku i višem obrazovanju te prihvatanje značajnih funkcija i društvenih uloga.