DINAMIKA OČEKIVANJA I PROMJENA U DVADESETOGODIŠNJEM PERIODU PRISUSTVA VJERONAUKE U ŠKOLI - Vejo, Edina; Begagić, Elma; Adilović, Muharem; Neimarlija, Muamer; Durmić, Azemina (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.011.33:28] 28:37.011.3-051 Cilj ovog rada usmjeren je na prikazivanje procesa implementacije, razvoja i aktuelnih trendova Islamske vjeronauke u školama. Sam postupak istraživanja bio je vođen pitanjima promjena faktora nastavnog procesa (nastavni plan i program, udžbenici i status predmeta) i profesionalnog profila vjeroučitelj(ic)a. Kao strategija prikupljanja empirijskog materijala korištena je metoda ekspertnog intervjua u okviru koje su intervjuirani relevantni eksperti u kontekstu vraćanja Islamske vjeronauke u škole: univerzitetski profesor, predstavnik Islamske zajednice u BiH i vjeroučiteljica.U postupku evaluacije korišten je postupak kvalitativne analize sadržaja. Rezultati istraživanja su pokazali da se prekretnica u formalno-statusnom značenju Islamske vjeronauke dogodila 2003. godine kada Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju regulira status Vjeronauke kao školskog predmeta. S druge strane, u dinamici NPP Islamske vjeronauke 2005. godina označava početak reformiranja NPP Islamske vjeronauke čije referentno mjesto je koncept “otvorenog kurikuluma”. Zamišljeni kontinuum pristupa planiranju u nastavi definiraju dvije krajnje tačke: transmisijska programska orijentiranost i transformacijsko-transakcijska programska orijentiranost. Također, iako se status vjeroučitelj(ic)a unutar školskog sistema, u posljednje dvije decenije, poboljšao, i dalje ostaju pitanja strateške osmišljenosti njihove edukacije koja će odgovarati narastajućim izazovima.