KAKO ISLAMSKOJ TRADICIJI U BOSNI I HERCEGOVINI VRATITI NJENU ŽIVOTVORNU ULOGU? - Hasanović, Zuhdija (Novi Muallim, 2023)
UDK: 24-4 Savremeni čovjek, posebno musliman i muslimanka u Bosni i Hercegovini i izvan nje, u ovim postratnim vremenima, zbog različitih razloga (globalizacije, asimilacije i marginalizacije, industrijalizacije i ubrzanog načina života te zbog nasilnog uništavanja tradicije i njenih nositelja) svakodnevno se udaljava od tradicije. Ako je to sasvim razumljivo kada su u pitanju negativne prakse koje su izgubile smisao i razlog postojanja, nezamislivo je da se odričemo tradicije koja nosi naše duhovne, moralne i intelektualne vrijednosti, koja nas inspirira, potiče na dobro, snažniji angažman, budi najljepše emocije i jača zajedništvo. Posebno je to apsurdno kada se radi o uvjerenjima i učenjima koja su nam egzistencijalno važna, odnosno o onome što čini suštinu našeg postojanja i identiteta, čime ne gubimo samo tu posebnost, nego sebi oduzimamo smisao života i uskraćujemo mogućnost trajanja u vremenu i prostoru. Ovaj rad nas podsjeća na važnost tradicije, neophodnost povratka njoj i na najznačajnije modalitete koji će nam omogućiti povratak onom najboljem što su nam naši preci ostavili u amanet, a što se može ostvariti kroz obrazovni sistem na svim razinama, djelovanje naučnih i ustanova kulture, ali, prije i poslije svega, kroz kućni odgoj koji je temelj cjelokupnog našeg života i napretka.