MEKTEPSKA POUKA U VREMENU I REFLEKSIJE NA DRUŠTVENI ŽIVOT - Adilović, Ahmed (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-735-472 Intencija ovog rada je analizirati važnost mektepske nastave i njen utjecaj na polaznike pouke, te refleksije na stanje u društvu. Na početku rada ukazuje se na utemeljenost mektepske pouke u izvorima islama, tj. Kur’anu i sunnetu, te tradiciji Bošnjaka muslimana. Zatim se u radu govori o glavnim karakteristikama mektepske pouke i refleksijama mektepske pouke na društveni život s obzirom na to da mektepska pouka doprinosi očuvanju identiteta, vjere, tradicije i porodičnih vrijednosti Bošnjaka muslimana. Što se tiče odnosa mektepske pouke i islamske vjeronauke, u radu se ukazuje na to da mektepska pouka i islamska vjeronauka imaju dodirnih tačaka, ali se ne isključuju, nego se nadopunjuju. Na kraju rada izvodi se zaključak o značaju mektepske pouke i ukazuje na potrebu stalnog unapređenja mekteba i mektepske pouke, kako bi bili u mogućnosti odgovoriti zahtjevima vremena i kako bi se povećao broj polaznika mektepske pouke.