POSLANIK U MEDINSKOM DRUŠTVU - Dautović, Ferid (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-312 Muhammad, poslanik Ovim radom želimo objasniti ulogu poslanika Muhammeda, a.s., u medinskom društvu. Život Muhammeda, a.s., može se podijeliti u dvije faze. Prva je ona prije samog poslanstva u Meki gdje je rođen i druga je ona nakon poslanstva. Druga faza njegova života se, također, dijeli na mekansku i medinsku. Svaka od navedenih faza ima svoje posebnosti i karakteristike, svoju povijest i značenje. Mekanski period poslaničkog života je iscrpljujući, težak, mukotrpan, turbulentan, neizvjestan, ali u isto vrijeme ispunjen hrabrošću, strpljivošću, misijskim radom s pojedincima kojima je prenosio poruku islama i odgajao ih za izazove koji su slijedili i koji su ih čekali unutar njihovih porodica i mušričkog neprijateljskog okruženja. Medinski period karakteriše formiranje zajednice muslimana, grada – države, kroz bratimljenje i pravljenje Medinskog ustava. U Medini Allah objavljuje ajete koji definiraju društvene odnose među ljudima, narodima, religijskim skupinama i među muslimanima.