O VIŠEGRADSKOJ REZOLUCIJI 1941. GODINE - Karčić, Hikmet (Novi Muallim, 2023)
UDK: 94.(497.6 Visegrad)"1939/1945" 341.485(497.6=163.43)"1939/1945" Iskustvo Bošnjaka tokom Drugog svjetskog rata, unatoč svim dosadašnjim istraživanjima, i dalje je nedovoljno poznato. U posljednjim godinama pojavila se teza da je, pored onih poznatih Muslimanskih rezolucija, postojala i Višegradska rezolucija. Jedan od bitnih nedostataka dosadašnjeg istraživanja jeste da su se ti radovi bazirali na sekundarnoj literaturi, a ne na izvornoj građi. Takav slučaj je i sa pitanjem postojanja Višegradske rezolucije. Autor u ovom radu ukratko govori o okolnostima koje su prethodile usvajanju Višegradske rezolucije, a potom donosi i njen integralni tekst.