Historijske osnove visokog obrazovanja u Sarajevu - osmanski period - Furat, Ayse Zisan (Novi Muallim, 2023)
UDK: 373.54.014:28](497.6)“14/18“ Autori u radu tematiziraju historijske osnove na kojima se u osmanskom periodu razvijalo visoko vjersko obrazovanje u Sarajavu. U uvodnom dijelu rada govori se o vakufu, vjerskoj ustanovi koja je osigurala materijalnu osnovu za nastanak medresa. Autori potom donose kratak opis sistema medresa u klasičnom osmanskom periodu i njihovu podjelu, nakon čega posvećuju pažnju osnivanju Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i njenom statusu unutar obrazovnog sistema medresa Osmanske države, njenom nastavnom planu i muderrisima. Gazi Husrev-beg je uz Medresu osnovao i školsku biblioteku koja se do današnjih dana razvila u javnu biblioteku. Autori donose osnovne podatke o historiji Gazi Husrev-begove biblioteke i njenim bibliotekarima osmanskog perioda. Na kraju rada, povlačeći paralelu s turskim obrazovnim sistemom, autori zaključuju da bi se datum osnivanja Gazi Husrev-begove biblioteke mogao uzeti kao datum utemeljenja Univerziteta u Sarajevu.