Iskustvo prikupljanja materijalnih davanja u dijaspori na primjeru Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi - Ćeman, Sabahudin (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-426.3(497.6=163.43) Autor u prvom dijelu rada ukratko govori o prvim dolascima Bošnjaka u Sjevernu Ameriku i pokušajima institucionalnog organiziranja kroz džemate krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Formiranjem Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) 2003. godine napravljen je značajan iskorak u organizacijskom smislu i postavljeni su temelji za tješnju saradnju s Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U glavnom dijelu rada autor govori o izazovima s kojima se IZBSA susreće prilikom prikupljanja materijalnih davanja, prvenstveno zekata i sadekatul-fitra, te nudi preporuke za poboljšanje tih aktivnosti kroz praćenje savremenih trendova u ovoj oblasti.