Izazovi prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode - Arnaut, Vehid (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-426.3 Islamska zajednica već dugi niz godina organizirano prikuplja zekat na poljoprivredne proizvode. Ovu aktivnost prati niz izazova koji počinju s edukacijom vjernika o propisima izdvajanja zekata na poljoprivredne proizvode, potom prikupljanja, transporta, skladištenja i podjele. Nastojanje Islamske zajednice da prije svega vjernicima omogući izvršenje ove islamske dužnosti, obavezuje sve organizacione jedinice da djeluju blagovremeno i odgovorno. Pored činjenice da prikupljeni proizvodi zadovoljavaju, u značajnoj mjeri, potrebe odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, bitno je istaknuti da se i značajna količina proizvoda distribuira putem Ureda za društvenu brigu ustanovama za brigu o socijalno ugroženom stanovništvu. Ovaj rad ukazuje na potrebu razvijanja sopstvenih kapaciteta za prijem, skladištenje, trajnije čuvanje i distribuciju prikupljenih poljoprivrednih proizvoda.