OBNOVITELJSKE IDEJE MEHMED EF. HANDŽIĆA - Aličić, Elvedin (Novi Muallim, 2022)
UDK 28:929 Handžić M. 28-725-4/-5:929 Handžić M. Ovaj rad govori o intelektualnom radu i obnoviteljskim idejama Mehmed ef. Handžića, jednog od velikana iz plejade uzorite bosanske uleme, od čije smrti se navršilo 70 godina. Mnogi autori Mehmed ef. Handžića i Džemaludin ef. Čauševića ubrajaju u dvije najznačajnije intelektualne figure među bosanskohercegovačkom ulemom u prvoj polovini dvadesetog stoljeća. Svojim sveukupnim angažmanom, Mehmed ef. se identificirao sa usudom svoga naroda. Za samo šesnaest godina efektivnog rada na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom, naučno- -istraživačkom i humanitarnom polju, ostvario je impozantne i divljenja vrijedne rezultate. Napisao je preko tri stotine radova iz svih oblasti islamske i bošnjačke kulture i tradicije (knjige, monografije, članci, udžbenici i dr.). U ovom radu ću pokušati ukazati na neke segmente obnoviteljskog rada i markirati nekoliko obnoviteljskih ideja Mehmed ef. Handžića. Primarni cilj njegovih obnoviteljskih ideja jeste moralno okrjepljenje bosanskih muslimana. Možemo argumentirano ustvrditi da je on bio najrespektabilniji predstavnik umjerene tradicionalne bosanske uleme u dvadesetom stoljeću.