MANIHEIZAM U DJELIMA MUSLIMANSKIH KLASIKA - Gobeljić, Saudin (Novi Muallim, 2023)
UDK: 254.4(497.6) Rad koji je pred nama donosi koncizni prikaz klasične muslimanske teološke percepcije maniheizma odnosno ideje dualizma uopće. Naime, muslimanska intelektualna tradicija nadasve, bez imalo pretjerivanja, ovome ali i sličnim fenomenima pristupa posve znanstveno na način da prvotno prezentira saznanja, a nakon toga propituje i donosi vrijednosni sud. Naravno, to podrazumijeva kako se klasični muslimanski autori nisu libili da argumentovano detektuju sve ono što zamagljuje ideju monoteizma, a što je slučaj s učenjima maniheizma. Njihov pristup je bio da upoznaju, prepoznaju i naposljetku spoznaju što to jeste odnosno što to nije u skladu s monoteističkom teološkom paradigmom. Priroda dva počela: tmina (aẓ-ẓulmah) i svjetlo (an-nūr) i fenomen njihovoga miješanja (imtizāğ) bit će široko razmatrani u kontekstu eshatologije odnosno liberacije jednoga od drugoga. Samim tim, muslimanski klasični autori će hirurški precizno do u detalje odvojiti odnosno razdvojiti svaki element onoga što razumijevamo kao teološko učenje maniheizma, a zatim analizirati te na kraju konstatovati kako je takva teološka matrica ili teološko učenje nadasve u kontradikciji s logikom te, samim tim, neminovno i posve vidno u koliziciji s primordijalnom idejom tevhida.