Imam El-Maturidi – teolog iz Semerkanda - Šahinović, Rifet (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-1 28:929 Maturidi A.M. Autor u ovom tekstu izlaže promišljanja poznatog učenjaka imama Ebu Mensura el-Maturidija (umro 944) vezana za akaid i pitanja epistemologije. Važnost proučavanja teoloških učenja ovog klasičnog alima leži u činjenici da muslimani u Bosni i Hercegovini baštine njegove teološke ideje. Imam El-Maturidi je živio u vrlo turbulentnim vremenima koja su iziskivala jasne odgovore o bitnim teološkim pitanjima. Imam El-Maturidi je prepoznatljiv teolog po svom razumijevanju epistemologije općenito, a posebno one koja se doticala religije.