DJELOVANJE SPREMNOSTI OPRAŠTANJA DRUGIMA NA MENTALNO ZDRAVLJE - Isić-Imamović, Almira Isić-Imamović (Novi Muallim, 2024)
UDK: 613.86 U posljednjih tridesetak godina fenomen opraštanja predmet je proučavanja i istraživanja brojnih psihologa. Riječ je o vrlo složenom fenomenu koji uključuje kognitivne, afektivne, konativne, ponašajne i međuljudske komponente. Postoje brojne definicije oprosta, a jedna od njih ukazuje da je oprost prosocijalna promjena u mislima, osjećanjima i ponašanju uvrijeđene osobe prema osobi koja ju je uvrijedila. Psiholozi su ispitali i utvrdili brojne psihološke odrednice opraštanja, međutim, najvećim dijelom usmjerili su se na ispitivanje djelovanja spremnosti opraštanja drugima na mentalno zdravlje, pa je samim time i cilj ovog rada predstaviti rezultate istraživanja o djelovanju opraštanja drugima na mentalno zdravlje ljudi. Rezultati istraživanja su ukazali da spremnost opraštanja drugima djeluje pozitivno na mentalno zdravlje, tj. da pridonosi smanjenju nivoa anksioznosti, depresivnosti, reduciranju simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja, zatim podstiče pozitivno samovrednovanje i razvoj samopoštovanja i nade, te pridonosi porastu kvalitete i zadovoljstva životom. Navedeni rezultati istraživanja podstakli su psihologe i na kreiranje tretmanskih modela i tehnika zasnovanih na podsticanju i učenju ljudi vještini opraštanja.