Mualimsko iskustvo i praksa - priprema i realizacija mektepskog časa - Softić, Ibrahim (Novi Muallim, 2024)
UDK: 37.014:28 U radu se tretira mualimsko iskustvo i praksa u pripremi i realizaciji mektepskog časa. Ispravan odabir metoda i iskren odnos mualim/â i polaznika mekteba presudan je u uspješnosti realizacije mektepskog časa. Mekteb je koncipiran kao nastava tri nivoa dobi od 6/7 do 14/15 godina, i u njemu su uglavnom kombinirane grupe. Zbog složenosti mektepskih grupa i dobne razlike za ostvarenje ciljeva časa u ovako kombinovanim grupama potrebno je veliko umijeće i zalaganje mualima/â. Dobro poznavanje i pronicljivost u sklonosti polaznika opredijeliće mualima/u, uz ostale relevantne faktore, u odabir odgovarajućih metoda rada u struktuiranju nastavnog časa. Stil rada mualima/e i primijenjeni odgovarajući didaktički principi doprinose lakšem ostvarivanju odgojno-obrazovnih ciljeva. Tokom same realizacije mektepskog časa mualim/â treba ostvariti sve ciljeve časa, a u slučaju opstruiranosti od strane polaznika odlučit će kojim ciljevima je u datom trenutku moguće dati prioritet. Polaznike mekteba treba poučavati kako bi kada stasaju bili korisni članovi Islamske zajednice i društva. Za razliku od prije četrdeset godina, kada je didaktičkog materijala za mektebe bilo veoma malo, savremeno okruženje nudi mnogo vizualnog, auditivnog i audiovizualnog sadržaja koje je potrebno što više objedinjavati i činiti dostupnim mualimima/ama, što je i trend u školskim obrazovnim procesima.