Funkcionalna dimenzija mektepske pouke – znanje i vrijednosti - Mahić, Amir (Novi Muallim, 2024)
UDK: 37.014:28 U radu je prezentirana dvokomponentna uloga mektepske nastave, koju s jedne strane čini ponuđeno mektepsko gradivo kojim se polaznicima pruža mogućnost ovladavanja temeljnim znanjem koje predstavlja dovoljnu osnovu za život u islamu, te, s druge strane, utjecaj mekteba na odgoj i formiranje pozitivnih osobina kod mektepskih polaznika. S ciljem predstavljanja prvospomenute uloge ukratko su analizirani osnovni sadržaji Nastavnog plana i programa mektebske nastave, dok je za detaljniji prikaz odgojne dimenzije izloženo niz teza protkanih uočenim iskustvom i stvarnim odrazom mekteba na kreiranje buduće ličnosti. U radu nisu analizirani mogući negativni efekti niti jedne od dvije uloge mekteba.