Poticanje učenika na kritičko, kreativno i mudro mišljenje u mektepskoj nastavi - Smajović, Amina (Novi Muallim, 2024)
UDK: 37.025:373.3 Učenje je jedna od temeljnih ljudskih potreba. Sastavni je dio čovjekove prirode i, uz povoljne pedagoške poticaje, umnogome je moguće usmjeravati razvoj čovjeka i, posljedično, društva prema (općem) dobru. Međutim, neadekvatno, nedosljedno uplitanje dopušta zaobilaženje i/ili relativiziranje univerzalnih ljudskih vrijednosti što ishodi svedopuštajućim, neprihvatljivim ponašanjima. Učenje je cjeloživotni proces i, kao takav, javlja se u različitim formama i odvija na različitim mjestima, ali iskustva učenja se doživljavaju samo ukoliko dođe do istinske preobrazbe čovjeka. Ovu preobrazbu je moguće postići izmjenom dominantnog pedagoškog modela učenja, odnosno njegovim obogaćivanjem društveno poželjnim vrijednostima. U ovom radu će se najprije eksplicirati vrijednosno upotpunjeni modaliteti učenja, a potom i propitati njihove mogućnosti da odgovore na savremene izazove društva kroz prizmu mektepske nastave.