Hasan-ef. Ljevaković (1913-1986) i njegova polemika o poziciji žene u islamu - Dizdarević, Mevludin (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-4]-055.2 929 Ljevaković H. Hasan-ef. Ljevaković u stanovitom smislu predstavlja primjer uzornog imama u razdoblju socijalističke Bosne i Hercegovine. On je uzor po tome kako je predano radio na planu afirmacije učenja islama i Islamske zajednice u olovnim vremenima socijalističke vladavine. Gdje god je službovao kao imam ili vjersko-prosvjetni referent, pokazao je zavidnu energiju i inovativnost u radu. Istovremeno, njegova životna sudbina, iskustvo montiranog procesa s uglednim alimima njegova vremena, višegodišnjeg političkog zatvorenika u Kazneno-popravnom domu u Zenici i osobe koja je sve vrijeme praćena i nadzirana od državne službe predstavlja paradigmu brojnih imama koji su djelovali u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Cilj rada jeste na temelju relevantne dokumentacije rekonstruirati životni put i djelovanje ovog alima, na jednoj, i prikazati njegove stavove o poziciji žene u islamu, na drugoj strani. Polemika koju je vodio s uglednim zeničkim muderrisom Derviš-ef. Spahićem bit će platforma koja će nam omogućiti razumijevanje njegove teorijske pozicije po ovom važnom društvenom pitanju.