Pravo Bošnjakinje na zaposlenje i rad izvan kuće kroz povijest: pregled stavova bošnjačke vjerske inteligencije i njihovo argumentiranje tumačenjem Kur’ana - Ljevaković-Subašić, Sumeja (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28:305-055.2 U radu se tematizira pravo Bošnjakinje na zaposlenje i rad izvan kuće u kontekstu emancipacije žene u Bosni i Hercegovini. U uvodu je dat kratak pregled zaposlenja i rada muslimanke izvan kuće kroz povijest te ograničavanje njenog zaposlenja u javnim službama od strane uleme i drugih tumačenjem Kur'ana. U nastavku se rad fokusira na praksu rada Bošnjakinja – muslimanki izvan kuće od perioda Osmanske države do kraja Drugog svjetskog rata, odnosno do usvajanja Ustava FNRJ. Poseban akcenat u radu stavljen je na stavove bošnjačke vjerske inteligencije o (ne)dozvoljenosti zapošljavanja i rada žena izvan kuće s posebnim osvrtom na argumentiranje njihovih stavova tumačenjem Kur'ana. Usto, u radu je dat i osvrt na stavove bošnjačke uleme o dozvoljenosti obavljanja vjerskih funkcija ženama.