Nematerijalno kulturno naslijeđe i upravljanje kulturnim prostorima u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2024)
UDK: 930.85:28-7(497.6) Nematerijalno kulturno naslijeđe, ili živa vjerska baština, važan je segment kulturnog identiteta svake etničke ili vjerske zajednice. Prema UNESCO „Konvenciji“, nematerijalno kulturno naslijeđe, između ostalog, obuhvata kulturne prostore, a ispoljava se u pet domena od kojih treća obuhvata: društvene prakse, rituale i svečane događaje. U okviru ove domene na otvorenoj Preliminarnoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine nalazi se hodočašće na Ajvatovicu. Autor u ovom radu predstavlja dosadašnja iskustva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u organiziranju hodočašća na Ajvatovicu, propituje mogućnost zaštite Ajvatovice kao žive vjerske baštine te skreće pažnju na određene izazove s kojim bi se, eventualno, organizatori dovišta na Ajvatovici u budućnosti mogli suočiti. Autor u radu promovira sljedeći kulturni prostor, dovište kod Brateljevačke pećine kod Kladnja koji bi se, uz Ajvatovicu, mogao naći na Preliminarnoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.