Hivzija Hasandedić i njegov pristup izučavanju kulturne historije - Dizdarević, Mevludin (Novi Muallim, 2024)
UDK: 930.85(497.6) 929 Hasandedic H. Hivzija Hasandedić ubraja se u red onih istraživača koji su školovani na VIŠT-u, dakle slijedili su teološko, eminentno univerzalno obrazovanje, ali su u kasnijoj fazi svoga života dali nemjerljiv doprinos izučavanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Iza Hivzije Hasandedića ostala je prava mala biblioteka dragocjenih istraživačkih priloga, autentičnih dokumenata bez kojih je teško misliti historiju Hercegovine i Bosne u cjelini. Dominantni pristup koji je Hasandedić njegovao jeste mikrohistorijski tj. onaj koncept historije koji se zove historija odozdo ili istraživanje ne velikih i krupnih događaja nego onih prostora i tema koje su skrajnute na marginu historijskih istraživanja. Kao takve, one tvore mozaik kojim naše ukupno razumijevanje historijskih procesa biva jasnije i cjelovitije. Cilj našeg rada jeste istražiti i predstaviti metodski pristup kulturno-historijskih istraživanja Hivzije Hasandedića tj. koju baštinu je istraživao, na koji način i u kojem opsegu. Držimo da ćemo tako bolje razumjeti njegov odnos prema kulturnoj historiji i razloge dometa koje je ostvario.