HUSEJN-EF. OMEROVIĆ: Šest decenija posvećenosti imamsko-mualimskom pozivu - Sulejmanović, Šefko (Novi Muallim, 2024)
UDK: 929 Omerovic H. U ovome radu predočen je životni put jednog softe (učenika) Podrinjske medrese u Zvorniku, koji je cijeli svoj radni vijek i dobar dio penzionerskih dana posvetio imamsko-mualimskom radu. Riječ je o Husejn-ef. Omeroviću, koji je rođen u Gornjoj Kamenici kod Zvornika 1930. godine, u porodici Salih-efendije i Nesiba-hanume. Prema dostupnim saznanjima, danas je jedini živi softa Podrinjske medrese, što je bio jedan od važnih povoda za nastanak ovoga rada. Porodični život Husejn-ef. Omerović zasnovao je u dvadesetoj godini života sa Džemila-hanumom Redžić, s kojom je proveo pedeset godina života u skladnom braku. Husejn-efendija i Džemila-hanuma roditelji su sedmero djece, dva sina i pet kćeri. Danas Husejn-efendija penzionerske dane provodi u porodičnoj kući u Memićima kod Kalesije, uz evladsku pažnju i hizmet najstarije kćeri Emina-hanume. Osnovna referenca rada primarno se naslanja na neposrednu pripovijest Husejn-efendije i njegovih kćeri Emine i Senade, te nekolicinu dokumenata iz Arhive Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu i Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.