Ebu Hasan el-Eš‘ari i neke naznake njegove religijske filozofije - Džilo, Hasan (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28:141.412 U radu se razmatraju ona učenja Ebu Hasana el-Eš‘arija koja imaju metafizički karakter. Radi se o nezaobilaznom teološkom i filozofskom mišljenju u islamu pri svakoj interpretaciji njegovih intelektualnih tokova. Stoga, El-Eš‘arijevi koncepti o relaciji između Božijeg bića i Njegovih svojstava, o nestvorenoj Božijoj riječi – Kur`anu, o načinu na koji Bog stvara i održava svijet, o čovjekovoj odgovornosti i drugom, bili su veliki poticaj kasnijim teolozima da svoje učenje oslove eš`arizmom koji će dominirati islamskim teološkim mišljenjem i stvaranjem konzistentne teologije u velikom dijelu islamskog svijeta.