Kritička analiza hadisa o faktoru koji određuje izgled djeteta - Maljoki, Fadilj (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-725-4/-5 Ovaj rad kritički pristupa vjerodostojnosti i tumačenju hadisa koji govore o faktoru koji određuje izgled djeteta. Sastoji se od tri dijela. U prvom dijelu su navedeni hadisi koji govore o predmetnoj temi i neki od njihovih verzija. Drugi dio osvrće se na analizu ovih hadisa koju je dao savremeni učenjak Es-Sejjid Mahmud ʻAbdurrahim Mehran. U trećem dijelu ponuđen je naš kritički osvrt koji se tiče spomenute analize i drugih aspekata razmatranih hadisa koji su vezani za njihovu vjerodostojnost i značenje. Podrobnom analizom došli smo do zaključka da se hadisi koji govore o faktoru koji određuje izgled djeteta odnose na spermij/sjemenu tekućinu i jajnu ćeliju/folikularnu tekućinu, što je u potpunom skladu s utvrđenim naučnim činjenicama. Hadis u kojem se o izgledu djeteta govori u kontekstu tekućina koje se kod žene izlučuju prilikom nadražaja i/ili spolnog odnosa protumačili smo na alternativan način, uzimajući u obzir sve njegove verzije, kontekstualne faktore i opće karakteristike Poslanikovog, a.s., stila izražavanja.