Vražiji ili blagoslovljeni napitak – Fetva o kahvi šejhul-islama Bostanzade Mehmed-ef - Hasić, Dženan (Novi Muallim, 2024)
UDK: 663.93 Kahva je i u muslimanskom i u kršćanskom svijetu svojom pojavom izazvala teološke rasprave glede dozvoljenosti njenog konzumiranja. Kada se prvi put pojavila u Osmanskoj državi, kahva je izazvala suprotstavljene reakcije uleme, budući da je to bilo nešto novo što se pojavilo i što nije bilo poznato u izvorima islama. U vezi s kahvom izdato je više fetvi, od kojih je najduža Bostanzade Mehmed-ef. Napisana je u stihovima (64 distiha ili bejta). Mehmed-ef, koji je bio pjesnik i prevodilac Gazalijevog Ihja'a, dokazuje da kahva nije haram, navodeći argumente koji upućuju na njenu korist po zdravlje i skrećući pažnju da se u konzumiranju kahve ne nalazi ništa što bi ukazivalo na zabranjenost.