Odgovornost Islamske zajednice prema općoj javnosti i društvu - Dizdarević, Mevludin (Novi Muallim, 2024)
UDK : 28-78(497.6) Nosiva ideja našeg rada jeste propitati odnos Islamske zajednice, kao specifične vjerske organizacije, s društvom u kojem egzistira i u kojem ostvaruje svoju viziju i misiju. Islamska zajednica nije samo vjerska organizacija već se njen opseg djelovanja proteže znatno šire, što dodatno obavezuje na odgovorniji odnos spram javnosti ili javnostima u kojima djeluje. Rad obrazlaže kulturološki i društveni kontekst u kojem se djeluje i bez čega nema adekvatnog odgovora na postavljena pitanja. Rad propituje temeljne pojmove odgovornosti, javnosti, odnosa s javnošću, značaj i značenje Islamske zajednice kao institucije od prvorazrednog društveno-historijskog i kulturnog značaja za Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu. Na kraju smo ponudili i određene preporuke kako bi Islamska zajednica osnažila odnose spram društvene zajednice i kvalitativno i kvantitativno poboljšala svoj rad.