Nurija-ef. Duhandžić – obnovitelj vjerskog života u Prozoru - Manjgo, Meho (Novi Muallim, 2024)
UDK 929 Duhandžic N. U ovom radu predstavljen je život i rad Nurija-ef. Duhandžića (1927-1993), učenika medrese u Fojnici, imama, hatiba i muallima, koji je većinu radnog vremena proveo u Prozoru gdje je ostavio neizbrisiv trag u unapređenju vjersko-prosvjetnog života i obnovi vakufske imovine u drugoj polovini 20. stoljeća. Koristeći se prvenstveno dokumentacijom iz njegovog dosjea, u prvom dijelu rada predstavljeni su osnovni biografski podaci Nurija-ef., njegovo učešće u Drugom svjetskom ratu i boravak u logoru Jasenovac. Potom je prikazan njegov rad kao imama, hatiba i mualima u džematima Voljevac, Vrse i Prozor, gdje je proveo većinu svog radnog vremena obavljajući poslove i glavnog imama. Na kraju rada predstavljeni su objavljeni radovi Nurija-ef. koji je na stranicama Glasnika IZ nastojao zabilježiti sve značajnije događaje u zajednici u kojoj je živio, radio i djelovao.