Imovinski status žene u islamu u djelima Josepha F. Schachta - Svraka, Amina (Novi Muallim, 2024)
UDK 28:316.662-055.2 Joseph F. Schacht je bio jedan od najznačajnijih orijentalista prošlog stoljeća i vodeći stručnjak među orijentalistima u oblasti islamskog prava, a njegova djela i danas su osnov za izučavanje šerijatskog prava na Zapadu. Njegovo istraživanje, između ostalog, uključuje analizu položaja žene u islamu, a njegovo polazište ogleda se u tvrdnji da su žene u predislamskom društvu imale manje prava, ali da je islam unio značajne promjene, poboljšavajući njihov status. U ovom radu cilj je bio utvrditi kako je ovaj orijentalista razumijevao i interpretirao imovinski status žene u islamu. U fokusu ovog istraživanja dva su Schachtova djela: Porijeklo muhammedanske jurisprudencije i Uvod u islamsko pravo. U radu je izložen izbor Schachtovih interpretacija ajeta o imovinskom statusu žene, njegovo razumijevanje prava žene na vjenčani dar, izdržavanje, kao i pravo na nasljedstvo.