Angažman Huseina Đoze u Gazi Husrev-begovoj medresi i njegov pogled na poziciju mladih između tradicije i modernosti - Durmišević, Behija (Novi Muallim, 2024)
UDK 28-24:929 Đozo H. Husein Đozo 1960. godine dolazi na čelo Vjersko-prosvjetne službe Vrhovnog islamskog starješinstva Islamske zajednice u Jugoslaviji. Školske 1960/61. Husein Đozo je počeo raditi i u Gazi Husrev-begovoj medresi. Te i narednih godina predavao je predmete: akaid, fikh, tefsir, hadis, ahlak i vaz. U radu s učenicima, govoreći o muslimanskim društvima, Đozo je naglašavao potrebu da ta društva izađu iz stanja učmalosti i nazadnosti, prilagođavajući se savremenosti, odnosno novim društvenim, političkim, kulturnim i svakim drugim okolnostima. Tih 1960-ih godina Đozo je govorio i pisao i o mladima. U svojim usmenim nastupima i pisanim radovima ukazivao je da postoji nešto u društvu što bi se moglo nazvati problemom omladine. No, on je stava da se problem omladine ne može izolirati i neovisno o društvu razmatrati. Način života omladine, po Đozi, zapravo izražava određeni revolt te se tu neosporno radi o pobuni, što u konačnici predstavlja progres i kretanje naprijed.