RADNICI I ISLAM: ISLAMSKA PERSPEKTIVA NA RADNIČKA PRAVA - Abrahamsdotter, Emina (Novi Muallim, 2022)
UDK 28:331.1(497.6) Ovaj članak diskutira u kojoj mjeri pripadnost i posvećenost islamskom vjerovanju omogućuje aktivan angažman promoviranja, jačanja i zaštite radničkih prava od strane Islamske zajednice, islamskih učenjaka (ulema) i vjerskih službenika. Drugim riječima, kakav potencijal sadrži islamsko vjerovanje za aktivno zagovaranje javnih politika poštivanja i jačanja radničkih prava, i aktivnim sprečavanjem kršenja radničkih prava, posebno u bosanskohercegovačkom kontekstu. Argumentacija ide u smjeru da u islamskoj vjeri i tradiciji ima dovoljno osnove za aktivno zalaganje za pravedan odnos prema radnicima na način da je moguće utjecati na članove muslimanskih zajednica (a često su to poslodavci) u smislu povećanja njihove svijesti i jačanja odgovornosti prema poštivanju radničkih prava. Aktivan odnos prema ovom pitanju bi doprinio postizanju većeg stepena društvene pravde i socijalne sigurnosti za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine. U prvom dijelu članku je predstavljena opća socio-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na položaj radništva. Potom ide diskusija o pravnim principima i doktrinama koje se odnose na rad i radne odnose, a koje mogu poslužiti kao potencijalna inspiracija islamskim akterima za aktivniji društveni angažman po ovom pitanju. Na kraju su predstavljena zaključna promišljanja u vezi sa temom članka.