Ulema Vareša u osmanskom i austrougarskom periodu - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-732.3(497.6 Vareš) Autor u tekstu na osnovu neobjavljene građe i objavljenih radova predstavlja alime, imame i mualime koji su tokom osmanskog i austrougarskog perioda djelovali u Varešu i njegovoj okolini. U prvom dijelu rada govori se o ulemi koja je iz srednjovjekovnih utvrda Dubrovnik kod Ilijaša i Bobovac započela proces širenja islama u vareškom kraju. Drugi dio rada tematizira alime koji su radili kao imami i mualimi u Čaršijskoj džamiji u Varešu od kraja XVIII stoljeća do okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine. Treći dio rada posvećen je alimima koji su djelovali u vareškoj džamiji tokom austrougarskog doba, dok u četvrtom dijelu autor donosi podatke o nekim imamima koji su radili u prigradskim naseljima na području Vareša do kraja Prvog svjetskog rata.