Sarajevski dnevnik o suđenju rukovodstvu Vakufske direkcije 1946. godine - Karčić, Hikmet; Dedović, Mustafa (Novi Muallim, 2024)
UDK 323.281:336(497.6) Članak „Sarajevski dnevnik o suđenju rukovodstvu Vakufske direkcije 1946. godine“ analizira sudski proces protiv dr. Hazima Muftića, direktora Vakufske direkcije, i njegovih saradnika, optuženih za zloupotrebu položaja i oštećenje muslimanskih zakupaca vakufske imovine. Kroz prikaz izvještaja objavljenih u Sarajevskom dnevniku, autori istražuju kontekst i motivaciju komunističkih vlasti u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, koji su težili marginalizaciji religije i vjerskih zajednica. Članak naglašava korištenje komunističke propagande i orijentalističke terminologije u konstrukciji negativnog narativa o Muftiću i njegovim saradnicima, prikazujući ih kao izrabljivače i saradnike okupatorskog režima. Ujedno, autori postavljaju pitanje o stvarnim razlozima za pokretanje ovog procesa, sugerirajući da je bio dio šireg napora za slamanje vjerskih institucija i jačanje komunističkog režima.