Razvoj islamskih finansija u Bosni i Hercegovini - Smolo, Edib (Novi Muallim, 2024)
UDK 28:74:336(497.6) Ovaj rad analizira razvoj islamskih finansija na Balkanu sa studijom slučaja Bosne i Hercegovine (BiH). U ovoj analizi koristit ćemo podatke lokalnih islamskih finansijskih institucija i globalne izvještaje o islamskoj finansijskoj industriji. Budući da se islamske finansije već godinama prakticiraju u BiH, njihov razvoj je doživio izuzetan uspjeh. Islamsko bankarstvo, predvođeno Bosna Bank International (BBI) bankom, predstavlja glavnog aktera u ovoj oblasti. Međutim, industrija se suočava s nekoliko problema i izazova koji ometaju njen dalji razvoj. Među glavnim problemima su nedostatak pravnog i regulatornog okvira, nizak nivo svijesti javnosti o islamskim finansijama, što dovodi do niske potražnje za njihovim proizvodima, i nedostatak podrške vlade za njihov razvoj. Dakle, da bi se islamske finansije dalje razvijale unutar balkanskih zemalja općenito i BiH posebno, postoji potreba za boljim promotivnim, pravnim i regulatornim okvirom koji će olakšati ovaj poduhvat kao i novim klijentima koji će povećati konkurenciju i doprinijeti razvoju ovog tržišta.