Diplomatska korespondencija Allahovog Poslanika, a. s. - Svraka, Zejd (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-31:929 Muhammad Ovaj rad analizira diplomatsku korespondenciju poslanika Muhammeda, a. s., s vladarima njegovog vremena, kao i principe komunikacije koje je primjenjivao. Kroz različite primjere istražuje se način na koji je poslanik Muhammed, a. s., uspostavljao komunikaciju s vladarima, ističući važnost poštovanja, suptilnosti i poziva vjeri tevhida. Kroz primjere pisama upućenih vladarima: kralju Abesinije, Perzije, Bizantije i Egipta, analiziraju se strategije koje je koristio. Osim toga, istražuje se način na koji je poslanik Muhammed, a. s., uspostavljao kontakte, provjeravao autentičnost dokumenata i birao ambasadore za komunikaciju. Na kraju, rad derivira zaključke o temeljnim principima Poslanikove, a. s., diplomatske korespondencije, uključujući početak i završetak pisama, naglašavanje suštine islama, iskazivanje poštovanja, te isticanje sličnosti kao kohezivnog faktora.