Utemeljitelji „Muslimanskog muallimskog i imamskog društva“ i pokretači časopisa Muallim - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2025)
UDK: 050:28NOVI MUALLIM"1910/2024" „Muslimansko muallimsko i imamsko društvo“ formalno je osnovano 1909. godine. Međutim, sve važne odluke za osnivanje Društva donesene su na Inicijativnoj skupštini održanoj u septembru 1908. godine. Na ovoj skupštini iz 1908. definirano je ime Društva, usvojena su njegova Pravila te doneseno niz zaključaka čijim sprovođenjem su se godinu kasnije, 1909, stvorili uslovi za njegovo formalno osnivanje. Jedan od zaključaka Inicijativne skupštine 1908, shodno Pravilima Društva, bilo je zaduženje Glavnom odboru da po mogućnosti ustanovi stručni staleški list, što je pokretanjem Muallima 1910. godine i realizirano. Autor u radu zastupa tezu da su stvarni utemeljitelji „Muslimanskog muallimskog i imamskog društva“ koje je pokrenulo časopis Muallim delegati s Inicijativne skupštine održane 1908. godine, njih 155, čija imena se, na osnovu arhivske građe iz Gazi Husrev-begove biblioteke, u tekstu pojedinačno navode.