Djelo akademika Mehmeda Begovića na polju nauke šerijatskog prava - Begović, Nedim (Novi Muallim, 2025)
UDK 348.97 28-74 Ovaj članak pruža opći pregled djela akademika Mehmeda Begovića na polju nauke šerijatskog prava s ciljem identifikacije užih područja njegovog naučnog interesa, te sadržajnih, stilskih i metodoloških karakteristika njegove obrade ustanova šerijatskog prava. Predmet analize čine, u prvom redu, najvažnija Begovićeva djela o šerijatskom pravu, Šerijatsko bračno pravo i Vakufi u Jugoslaviji, kao i niz drugih radova koje je objavio u periodičnim publikacijama monarhističke i socijalističke Jugoslavije. Dolazi se do saznanja da iznimno bogat pisani opus čini Begovića jednim od najznačajnijih autora na polju nauke šerijatskog prava u periodu između dva svjetska rata. Tematika njegovih radova bila je uslovljena obimom i područjima primjene šerijatskog prava u staroj Jugoslaviji, reformističkom orijentacijom autora i sekularizacijom pravnog sistema nove Jugoslavije, tako da većina njih pripada disciplinama islamske pravne historije, nauke šerijatskog porodičnog, nasljednog i vakufskog prava te reformom ustanova koje pripadaju ovim pravnim granama u zakonodavstvu savremenih muslimanskih zemalja. Kao glavne metodološke karakteristike njegove obrade šerijatskopravnih ustanova identificiraju se: korištenje terminologije i sistematike iz evropske pravne nauke, primjena historijskog, sociološkog i komparativno-pravnog metoda i pozivanje na zapadne autore na polju islamskih pravnih studija.