Stručno usavršavanje mualima kao temelj profesionalne izvrsnosti - Svraka, Enes (Novi Muallim, 2025)
UDK 28: 371.13:374.7-057.85 Rad se bavi značajem kontinuiranog stručnog usavršavanja mualima u kontekstu odgojno-obrazovnog procesa unutar Islamske zajednice. U tekstu se govori o važnosti održavanja konzistentne strukture u oblasti obrazovanja. Naglašava se potreba da pojedinci budu svjesni vlastitih vrijednosti, morala i slobode, te da budu otvoreni za prihvatanje i razvoj novih ideja i perspektiva. Kroz analizu savremenih izazova autor naglašava potrebu prilagođavanja mualima brzim društvenim promjenama, digitalizaciji i globalizaciji. Ističe važnost razvoja pedagoških, didaktičkih, emocionalnih i komunikacijskih vještina, ali i duhovne dimenzije, gdje mualimi trebaju biti uzori u vjeri i moralnom životu. Poseban naglasak stavlja se na institucionalnu podršku kroz programe obuke, seminare i mentorski rad, koji omogućavaju razmjenu znanja i iskustava među mualimima. Kontinuirano stručno usavršavanje doprinosi kvaliteti mektepske pouke, jačanju islamskog identiteta mladih i kreiranju pozitivnog utjecaja na širu zajednicu. Zaključno, autor naglašava da je usavršavanje mualima ne samo profesionalna, već i vjerska dužnost, neophodna za očuvanje duhovnih i odgojnih vrijednosti u savremenom društvu.