Šerijatskopravni aspekti novčanih vakufa - Demir, Emir (Novi Muallim, 2025)
UDK 28-74:061.27:336.74(560)“14“ Vakuf/zadužbina kao čin davanja imovine u opće svrhe još od prvih decenija islama postao je općeprihvaćena praksa u islamskim društvima. Institut vakufa se u okviru svojih primarnih principa vremenom prilagođavao okolnostima i podneblju na kojem je zasnivan. Prema procjenama, novčani vakufi su se u većem obimu javili najkasnije u 9. hidžretskom, odnosno početkom 15. stoljeća. Poslije tog perioda trebalo je gotovo stotinu godina da hanefijski pravnici u Osmanskoj Državi u svojim fetvama i poslanicama konačno usvoje ovaj princip poslovanja, prema kojem se prihodi od najma novčanih sredstava angažiraju za opće potrebe muslimanskog društva i njegove kategorije koje ga imaju pravo koristiti bez naknade. Novčani vakufi važe za jedan od najvećih osmanskih doprinosa islamskoj civilizaciji. Ovaj rad prezentira pravna stajališta i instrumente njihove implementacije u Osmanskoj Državi referirajući se na objavljene i neobjavljene izvore.