Hadži Osman-ef. Kavazović – hroničar, historičar, etnolog - Sulejmanović, Šefko (Novi Muallim, 2025)
UDK 28:929 Kavazović O. 929 Kavazović O. Osman-ef. Kavazović, kao džematski imam i oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine, iz osjećaja ljudske i društvene odgovornosti veoma angažirano i akribično se bavio pisanjem. Kao rezultat takve intelektualne aktivnosti nastalo je nekoliko veoma vrijednih i zanimljivih knjiga. U ovome prigodnom osvrtu tretirat ćemo njih četiri. Kao autor, Osman-ef. Kavazović je napisao tri knjige: Azizija i Begova džamija u Brezovom Polju, Putopisi hafiza hadži Zaim-efendije Huskanovića i Tavla klub “Brezovo Poljeˮ, dok je knjigu Drugi korpus slobodi pjeva /patriotske pjesme, vojni amblemi/ priredio zajedno s kolegom iz armijskih redova brigadirom Hasibom Mušinbegovićem. Dao je značajan doprinos u nastajanju još dvije respektabilne knjige. Jedna od njih je voluminozna publikacija monografskog karaktera pod nazivom Svjedok turbulentnog vremena: generacija Gazi husrev-begove medrese 1967-1972., a druga je knjiga autora hafiza dr. Fadila Fazlića Hafizi u Bosni i Hercegovini u posljednjih 150 godina. Pored navedenih djela, treba spomenuti da je Osman-ef. Kavazović objavio niz reportažnih izvještaja, više prikaza publikacija i vrijednih stručnih i istraživačkih radova, koji nisu u fokusu ovog rada.