Strategijsko investiranje u vakufe s društveno-obrazovnom funkcijom - Zajimović, Senaid (Novi Muallim, 2025)
UDK 28-463:37.014.521 Cilj ovog rada je istaknuti značaj investiranja u vakufe koji imaju izuzetno važnu društvenu i prosvjetnu ulogu. Poseban naglasak stavljen je na potrebu osnivanja savremenih obrazovnih vakufa, inspiriranih historijskim primjerima uglednih i priznatih vakufskih institucija. Kroz rad se argumentira da, kao što su nekada vakufi bili nosioci kvalitete i napretka u obrazovanju, i danas mogu ponuditi sistem koji će stvarati obrazovane, kompetentne i društveno korisne kadrove. Autor ukazuje na urgentnu potrebu za uspostavljanjem vakufskih instituta koji će obrazovati stručnjake svih profila – inženjere, arhitekte, ljekare, umjetnike, naučnike društvenih oblasti i druge profesionalce neophodne za razvoj društva. Takvi instituti trebali bi ponuditi ne samo kvalitetno obrazovanje, već i ispravan pristup razumijevanju savremenih društvenih potreba. U tom kontekstu, rad predlaže koncept nove ili prilagođene vrste vakufa, osmišljene prema specifičnim društvenim i obrazovnim potrebama lokalnog konteksta. Posebna pažnja posvećena je ideji pružanja besplatnog obrazovanja svim slojevima društva kroz vakufske institucije, uz osiguranje akademske autonomije nastavnom kadru, oslobođenom bilo kakvih vanjskih utjecaja.