Primjena načela nužnosti (darura) u šerijatskopravnim rješenjima Sejfulaha Prohe, Ali Riza Prohića i Džemaludina Čauševića - Ćeman, Senad (Novi Muallim, 2025)
UDK 348.97:929 Proho S. 348.97:929 Prohić A. R. 348.97:929 Čaušević M. Dž. Rad obrađuje doprinos značajnih bošnjačkih alima Sejfulaha Prohe, Alije Rize Prohića i Mehmeda Džemaludina Čauševića u razumijevanju i primjeni načela nužnosti (ḍarūra) u šerijatskopravnim pitanjima krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Djelujući u složenim okolnostima austrougarske i jugoslavenske vlasti, ovi učenjaci su nastojali uskladiti klasične pravne izvore s društvenim promjenama. Proho je naglašavao očuvanje imovine i vjere kroz praktična rješenja, dok je Prohić ukazivao na granice prilagodljivosti šerijatskih propisa, razlikujući trajne i promjenjive norme. Reis Čaušević je isticao obrazovanje, prosvjetu i reforme kao nužne za opstanak zajednice. Analiza pokazuje da su njihovi stavovi, iako različiti, oblikovali jedinstven domaći pristup šerijatskom pravu, zasnovan na čuvanju vjere i života, ali i otvoren prema potrebama vremena i prostora.