Slijeđenje Allahovog Poslanika, a.s. – razložnost i svrhovitost - Ljevaković, Enes (Novi Muallim, 2026)
UDK 28-31:929 Muhammed 28-4 28-784(=569.4-076) Ovaj rad tretira pitanje razložnosti i svrhovitosti slijeđenja Allahovog Poslanika, a.s. Slijeđenje njegovog puta i primjera predstavlja temeljni princip islamskog života i vodi čovjeka ka ispravnom putu. Ono nije slijepo oponašanje, već princip zasnovan na razumnoj spoznaji svrhe i mudrosti u njegovim postupcima, riječima i preporukama. Razložnost ovog slijeđenja očituje se u tome što Poslanik, a.s., svojim životom i uputama vodi vjernike kroz moralne, duhovne i praktične aspekte života, potičući ih da razvijaju svijest, razumijevanje i sposobnost prosuđivanja. Svrhovitost slijeđenja Poslanika, a.s., ogleda se u usmjeravanju čovjeka ka ostvarivanju ciljeva propisanih od Allaha – činjenja dobra, izbjegavanja zla i postizanja Allahove milosti. Pridržavanje sunneta nije samo obredno ili formalno, nego ima praktične, moralne i socijalne koristi koje doprinose harmoniji pojedinca i zajednice. Razložnost i svrhovitost slijeđenja Poslanika, a.s., povezuju duhovni razvoj s racionalnim razumijevanjem svijeta, stvarajući balans između vjere, razuma i djelovanja te vode vjernika ka uspjehu u ovom i budućem životu. Princip razložnosti i svrhovitosti izrazito je naglašen kod donošenja propisa i odredbi budući da Svevišnji Gospodar status, postupke i posljedice ljudskih djela u najvećoj mjeri obrazlaže i pojašnjava na razumljiv način.