Odgoj i obrazovanje u 2050. godini: prilog pedagoškoj futurologiji - Pehlić, Izet; Tufekčić, Nermin (Novi Muallim, 2026)
UDK 37.014:[004.7“2050“ 004.81:[37.018.43“2050“ Predmet ovog istraživanja bila je futuristička analiza odgoja i obrazovanja u 2050. godini. Cilj je bio da se uradi analiza moguće perspektive odgoja i obrazovanja u 2050. godini, s posebnim naglaskom na utjecaj brzog tehnološkog razvoja. U radu su analizirane potencijalne promjene u odgojno-obrazovnim sistemima do sredine 21. stoljeća, temeljene na postojećim trendovima, kao i na novim tehnologijama i društvenim izazovima koji se očekuju. Kroz pedagošku futurologiju, rad je ponudio viziju kako bi se obrazovni modeli mogli razvijati, kako bi se prilagodili globalnim promjenama, uključujući digitalizaciju, automatizaciju, globalizaciju i promjene u društvenim vrijednostima. Fokus je usmjeren na prednosti i izazove uvođenja novih tehnologija, kao što su umjetnička inteligencija i virtualna stvarnost, u odgojno-obrazovni proces. Istaknut je značaj personaliziranog učenja, inkluzivnosti i održivosti obrazovnih praksi, kao i potreba za odgojno-obrazovnim sistemima koji omogućavaju razvoj kritičkog mišljenja i kreativnosti učenika. Također, razmatrana je važnost globalne saradnje u obrazovanju, uzimajući u obzir ekonomske, političke i socijalne promjene koje oblikuju odgojno-obrazovne sisteme širom svijeta. Zaključno, rad je pružio prijedloge za istraživanje i razvoj obrazovnih politika koje će omogućiti da odgojno-obrazovni sistemi budu fleksibilni, inkluzivni i prilagođeni potrebama budućih generacija.