RAMAZAN – PRILIKA ZA POTICAJ NA DRUŠTVENI AKTIVIZAM - Dedović, Salem (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-564-442.47 Rad tretira vrijednost i važnost društvenog aktivizma kroz naše džemate, osvjetljavajući mogućnosti i polja gdje bi se on mogao snažnije manifestirati. Na temelju promišljanja i praktičnih iskustava u radu naših džemata na širem planu društvenog djelovanja, navedeni su podsticajni primjeri kvalitetnog rada koji rezultiraju jačanjem povjerenja u Islamsku zajednicu, važnosti uloge njenih imama i džemata, i džematlija uopće, koji svojim sistemskim, dobro organiziranim radom uspješno odgovaraju brojnim potrebama iz šire društvene sfere, poput socijalnog zbrinjavanja porodica i pojedinaca slabijeg imovnog stanja, pružanja materijalne podrške mladima u školama i fakultetima. S obzirom da ova vrsta društvenog angažmana u našim džematima zahtijeva uključivanje više osoba, a ne da projekt bude isključivo na “plećima” imama, ističe se važnost dobre organizacije i plana, koji će kvalitetom, transparentnošću i otvorenošću iskreno motivirati džematlije za ovu vrstu aktivnosti i jačati njihovo povjerenje u važnost pokretanja ovakvih akcija. Promišljanje i analiziranje stanja naše aktuelne muslimanske kulture društvenog aktivizma sagledano je na poseban način, iz perspektive predstojećeg mubarek mjeseca Ramazana koji otvara neslućene razmjere i mogućnosti na ovom polju, uzimajući upravo njegovo blagoslovljeno vrijeme kao priliku za motivaciju u činjenju korisnih i lijepih stvari za opće dobro.