Između religije i ideologije: KAKO SE ISLAMISTI (NE)MIJENJAJU KADA DOĐU NA VLAST - Roy, Oliver (Novi Muallim, 2022)
UDK 329.3:28 Suprotno uvriježenom mišljenju da muslimanska društva trebaju postati sekularna da bi postala demokratska, upravo je demokratija ta koja prisiljava pokrete koji se pozivaju na religiju da naprave izbor: ili da prihvate autonomiju politike ili da dožive neuspjeh. Ovaj tekst profesora Roya je objavljen u časopisu OASIS (god. 9, br. 18., decembar, 2013), polugodišnjem žurnalu Međunarodne fondacije OASIS, Venecija, Italija Prijevod s engleskog: Mirnes Kovač