ISLAMOM MOTIVISANE NEVLADINE ORGANIZACIJE I UDRUŽENJA - Mehmedović-Mulalić, Medina (Novi Muallim, 2022)
UDK 061.234:28(497.6 Sarajevo)¨1990/2010¨ Ovaj rad tretira pitanje islamom motivisanih nevladinih organizacija i udruženja (IMNVOiU) osnovanih u periodu između 1990. godine i 2010. godine u Kantonu Sarajevo. U ovom radu će biti predstavljeni konkretni podaci terenskog istraživanja koji pokazuju praktičnu primjenu i djelovanje vjerskih organizacija civilnog društva. Cilj rada je ukazati na postojanje i aktivnosti jednog broja islamom motivisanih nevladinih organizacija. Glavni dio rada čini konkretno istraživanje IMNVOiU-a, predstavljanje i klasifikacija njihovih aktivnosti. Korištene metode u radu su direktni intervju u vidu upitnika i analiza sadržaja. Budući da se rad bavi vjerskim organizacijama u njemu su ukratko elaborirani i osnovne principi njihove saradnje sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini kao tradicionalnom vjerskom institucijom koja više od jednog stoljeća vodi brigu o vjerskom životu Bošnjaka, načinu tumačenja i prakticiranja vjere na ovim prostorima. Istraživanje je pokazalo koje vrste organizacija postoje, čime se bave, te da li svojim aktivnostima predstavljaju nadopunu misijskom radu Islamske zajednice ili se bave njezinim primarnim aktivnostima. U tom smislu, doprinos ovog rada ogleda se u nastojanju da se tema vjerskih organizacija, koje djeluju unutar nevladinog sektora, pokuša, sjedne strane, staviti u kontekst razvoja vjerskih i socio-kulturnih inicijativa bosanskohercegovačkih muslimana u posljednjih dvadeset godina i nastojanja Islamske zajednice, s druge strane, da se otvori za jedan novi vid institucionalne i konstruktivne saradnje sa ovim organizacijama koji je izrazila u nedavno donešenoj Platformi o saradnji Islamske zajednice sa organizacijama islamskog određenja.